GT Amin
Idealny stały partner dla Twoich roślin
GT-AMIN pobudza i chroni uprawy podczas wzrostu wegetacyjnego, dzięki bogatemu kompleksowi aminokwasów oraz substancji antystresowej. Innowacyjna formuła, zawiera składniki niezbędne do stymulacji wzrostu wegetacyjnego roślin.
Zawiera:
- L-Amino kwasy (24%): Biostymulator
- Betainy (1,5%): Antystres
- Sorbitol (9%): Adiuwant
Znajdujące się w GT-AMIN biosurfaktanty z zielonej chemii, poprawiają interakcję pomiędzy kropelkami i liśćmi. Aminokwasy są szybciej biodostępne dla upraw.
Wolne L-Aminokwasy = 24% : 275 gramów/litr
W celu otrzymania aminokwasów o najwyższej jakości, AGRICIS Smart Science dokonał wyboru najbardziej efektywnego procesu produkcyjnego. Aminokwasy obecne w GT-AMIN są ekstrahowane z białka zwierzęcego poprzez hydrolizę enzymatyczną. Proces ten składa się z&nbps;25 etapów produkcyjnych związanych z 25 etapami kontroli jakości, który ma na celu selekcję tylko wolnych i lewoskrętnych aminokwasów.
| Specyfikacja produktu | Zalety produktu |
|---|---|
| 100% lewoskrętne i wolne | Biodostępne dla roślin |
| Bardzo niska jednostka masy atomowej (< 803 Da) | Ułatwione wchłanianie |
| Brak zanieczyszczeń | Czysty produkt |
| Bez śladu metali ciężkich | Pełne bezpieczeństwo |
Różnica jakości aminokwasów ekstrahowanych poprzez hydrolizę enzymatyczną dla GT-AMIN oraz hydrolizę chemiczną dla innych produktów:
Hydroliza enzymatyczna gwarantuje ekstrakcję aminokwasów: pojedynczych, nieuszkodzonych i bio-aktywnych.
Hydroliza chemiczna jest agresywną metodą, która może prowadzić do uszkodzenia aminokwasów.
Właściwości aminogramu GT-AMIN
GT-AMIN zawiera 18 najważniejszych L-aminokwasów.
| Aminokwas | Role oraz funkcje w roślinie |
|---|---|
| Kwas L-Asparaginowy | Odporność na choroby i stres, transport azotu, kiełkowanie |
| L-Treonina | Odporność na choroby i stres, kiełkowanie |
| L-Seryna | Stymulacja fotosyntezy, równowaga hormonów, prekursor auksyn |
| Kwas L-Glutaminowy | Stymulacja wzrostu, asymilacja azotu, prekursor aminokwasów |
| L-Prolina | Zapylanie, odporność na stres, równowaga wody w roślinie |
| L-Glicyna | Synteza chlorofilu, czynnik chelatujący, zapylanie, owocowanie |
| L-Alanina | Stymulacja wzrostu, synteza chlorofilu, rozwój korzeni |
| L-Cystyna | Asymilacja siarki, czynnik chelatujący |
| L-Walina | Prekursor auksyn, stymulacja wzrostu |
| L-Cysteina | Asymilacja siarki, czynnik chelatujący |
| L-Metionina | Synteza etylenu, dojrzewanie owoców, kiełkowanie |
| L-Izoleucyna | Stymulacja wzrostu |
| L-Leucyna | Regeneracja tkanek komórek, regulacja azotu w roślinie, stymulacja wzrostu |
| L-Tyrozyna | Odporność na choroby i stres, formowanie tkanek komórek |
| L-Fenyloalanina | Prekursor tworzenia ligniny i tkanek zdrewniałych, stymulacja kiełkowania |
| L-Lizyna | Synteza chlorofilu, czynnik chelatujący |
| L-Arganina | Stymulacja fotosyntezy, odporność na niskie temperatury |
| L-Histydyna | Stymulacja wzrostu, tworzenia komórek, czynnik chelatujący |
Wolne L-Aminokwasy = 24% : 275 gramów/litr
Aminokwasy są podstawowymi cegiełkami, niezbędnymi do budowy struktur złożonych (peptydów i / lub białek);
fundamentalne znaczenie dla prawidłowego rozwoju organizmów żywych.
Dzięki zastosowaniu
wolnych L-aminokwasów w GT-AMIN roślina jest w stanie swobodnie utworzyć wszystkie złożone struktury, których potrzebuje.
Stosując GT-AMIN zapewniamy roślinom oszczędność 3 etapów procesu tworzenia białek i peptydów. Reakcja jest szybsza i zapotrzebowanie na energię jest mniejsze.
Betainy = 1,5% (źródła roślinnego)
Najsilniejsza ochrona przed stresem abiotycznym
W przypadku wystąpienia stresu abiotycznego (ciepło, zimno, wiatr, promieniowanie UV ...) rośliny produkują betainy w celu osmoregulacji. Pozwala to zwiększyć ciśnienie osmotyczne w komórkach, nawadniając je i ograniczając strat wody przez ewapotranspirację. GT-AMIN składa się wyłącznie z&nbs;naturalnych betain.
Betainy w GT-AMIN są aktywne po 24 godzinach od aplikacji, co pozwala na szybką interwencję po okresie stresu dla roślin. Ich czas działania wynosi od 2 do 3 tygodni (w zależności od dawki), co pomaga przygotować uprawy przed wystąpieniem stresu abiotycznego.
Sorbitol = 9% (źródła roślinnego)
Sorbitol obecny w GT-AMIN jest naturalnym alkoholem cukrowym z pszenicy. Jest on rozpoznawany przez rośliny, co sprzyja przenikanie przez kutikulę i jego dyfuzję wewnątrz roślin.Aminokwasy i betainy w GT-AMIN są skompleksowane z sorbitolem, aby wykorzystać jego właściwości przenikania i dyfuzji. Efektem jest szybsze przenikania i lepsza systemiczna dyfuzja aminokwasów i betain.

Funkcje nawilżania (wydłuża żywotność kropelek na powierzchni liści) i rozprzestrzeniania sorbitolu mogą poprawić skuteczność fungicydów.
Uwaga: Nie mieszać z produktami na bazie miedzi, siarki i olejów mineralnych.
Wyniki badań








Dawka oraz termin stosowania
| Uprawy | Liczba zabiegów | Terminy zabiegów | Dawka (l/ha) |
|---|---|---|---|
| Zboża | 1-2 | Od ruszenia wiosennej wegetacji | 1-1,5l |
| Rzepak | 1 | Od początku wzrostu wegetacji do początku kwitnienia | 1-1,5l |
| Kukurydza | 1 | W fazie 4 do 8 liści | 1,5-2l |
| Buraki cukrowe | 2 | Od fazy 4 liści do zakrycia międzyrzędzi | 1,5-2l |
| Ziemniaki | 2 | Od 20 cm wzrostu, kolejne dawki co 10-15 dni | 1,5-2l |
| Czereśnia, śliwa, wiśnia | 2-3 |
• Bezpośrednio po kwitnieniu • Kolejne co 2-3 tygodnie |
1,5-2l |
| Pomidor i papryka | 1-2 |
• 2 tygodnie po wysadzeniu • Kolejne co 2-3 tygodnie |
1-1,5l |
| Kalafior, brokuł, kapusta | 2-3 |
• Od fazy 5-7 liści • Kolejne co 2-3 tygodnie |
1-1,5l |
| Ogórek | 1-2 |
• 6 właściwych liści • Kolejne co 2-3 tygodnie |
1-1,5l |
| Marchew | 2-3 |
• Od fazy 5-7 liści • Kolejne co 2-3 tygodnie |
1-1,5l |
| Cebula | 1-2 | 5-6 liści | 1-1,5l |
| Truskawka, malina, porzeczki | 3-4 |
• Przed kwitnieniem • Po kwitnieniu • Kolejne co 2-3 tygodnie |
1-1,5l |
| Jabłoń, grusza | 3-4 |
• Od fazy zielonego pąka do białego pąka • Od momentu 50% opadania płatków kwiatowych • Kolejne co 2-3 tygodnie |
1-1,5l |