GT Amin
Idealny stały partner dla Twoich roślin
GT-AMIN pobudza i chroni uprawy podczas wzrostu wegetacyjnego, dzięki bogatemu kompleksowi aminokwasów oraz substancji antystresowej. Innowacyjna formuła, zawiera składniki niezbędne do stymulacji wzrostu wegetacyjnego roślin.
Działanie:
- anty-stres
- fizjostymulator
- odżywianie
Znajdujące się w GT-AMIN biosurfaktanty z zielonej chemii, poprawiają interakcję pomiędzy kropelkami i liśćmi. Aminokwasy są szybciej biodostępne dla upraw.
Skład:
- Azot całkowity (N): 5%
- Azot białkowy (N): 4%
- Wolne L-aminokwasy: 24%
- Materia organiczna: 48%
Dodatkowo zawiera:
- Betainy: 1,5%
- Biosurfaktanty: 9%
Proces produkcji
Dzięki stosowanej przez nas hydrolizie enzymatycznej umożliwiamy ekstrakcję aminokwasów wyłącznie biodostępnych dla roślin, czyli lewoskrętnych. Nasze 25/25 czyli połączenie 25 etapów produkcji wraz z 25 etapami kontroli, pozwala uzyskać najwyższą jakość aminokwasów,tj.:
- brak zanieczyszczeń
- bez śladu metali ciężkich
- 100% lewoskrętne
- bardzo niska masa cząsteczkowa
100% aminokwasów wchodzących w skład GT-AMIN jest nieuszkodzonych.
Betainy = 1,5% (źródła roślinnego)
Najsilniejsza ochrona przed stresem abiotycznym.
W przypadku wystąpienia stresu abiotycznego (ciepło, zimno, wiatr, promieniowanie UV ...) rośliny produkują betainy w celu osmoregulacji. Pozwala to zwiększyć ciśnienie osmotyczne w komórkach, nawadniając je i ograniczając strat wody przez ewapotranspirację. GT-AMIN składa się wyłącznie z naturalnych betain.

Formuła typu adiuwant
Biosurfaktanty wystepujący w GT-AMIN mają działanie typu adiuwant:
- środek zwilżający
- szybsze przenikanie oraz asymilacja w roślinie
Właściwości GT-AMIN
- szybszy wzrost wegetacyjny roślin
- stymulacja fotosyntezy
- zwiększanie odporności roślin na stres biotyczny oraz abiotyczny
- wzmacnianie ścian komórkowych
- działanie jak przeciwutleniacz oraz regeneracja tkanek komórek
- osmoregulacja: odporność na stres wodny
- zwiększanie poziomu zapylania
- rozwój systemu korzeniowego
Wyniki badań

Polska, 2016
Dawka oraz termin stosowania
| Uprawy | Liczba zabiegów | Terminy zabiegów | Dawka (l/ha) |
|---|---|---|---|
| Zboża | 1-2 | Od ruszenia wiosennej wegetacji | 1-1,5l |
| Rzepak | 1 | Od początku wzrostu wegetacji do początku kwitnienia | 1-1,5l |
| Kukurydza | 1 | W fazie 4 do 8 liści | 1,5-2l |
| Buraki cukrowe | 2 | Od fazy 4 liści do zakrycia międzyrzędzi | 1,5-2l |
| Ziemniaki | 2 | Od 20 cm wzrostu, kolejne dawki co 10-15 dni | 1,5-2l |
| Czereśnia, śliwa, wiśnia | 2-3 |
• Bezpośrednio po kwitnieniu • Kolejne co 2-3 tygodnie |
1,5-2l |
| Pomidor i papryka | 1-2 |
• 2 tygodnie po wysadzeniu • Kolejne co 2-3 tygodnie |
1-1,5l |
| Kalafior, brokuł, kapusta | 2-3 |
• Od fazy 5-7 liści • Kolejne co 2-3 tygodnie |
1-1,5l |
| Ogórek | 1-2 |
• 6 właściwych liści • Kolejne co 2-3 tygodnie |
1-1,5l |
| Marchew | 2-3 |
• Od fazy 5-7 liści • Kolejne co 2-3 tygodnie |
1-1,5l |
| Cebula | 1-2 | 5-6 liści | 1-1,5l |
| Truskawka, malina, porzeczki | 3-4 |
• Przed kwitnieniem • Po kwitnieniu • Kolejne co 2-3 tygodnie |
1-1,5l |
| Jabłoń, grusza | 3-4 |
• Od fazy zielonego pąka do białego pąka • Od momentu 50% opadania płatków kwiatowych • Kolejne co 2-3 tygodnie |
1-1,5l |